24 вересня Державна Установа «НІОХІМ» реалізувала цікавий і неординарний захід на тему «Дослідження ефективності калійних добрив (калімагнезії, калій хлориду) в умовах теплиць та у відкритому ґрунті». Участі у заході взяли науковці нашої установи та НААН України (ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського»), а також представники місцевої влади, громадських організацій та ЗМІ.  В межах заходу проводились:

  • демонстрація власних дослідних теплиць, де вирощуються овочеві культури із застосуванням калійних добрив сульфатного та хлоридного типу;
  • показовий збір урожаю овочів з дослідних ділянок і теплиць та порівняння результатів, які одержали від застосування калімагнезії та калій хлориду;
  • учасники Круглого столу (в офлайн та онлайн режимі) обговорили актуальні тематики щодо виробництва та застосування калійно-магнієвих добрив в Україні. Наукова співробітниця Євгенія Гладкіх (ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського») поділилася попередніми результатами досліджень нашого добрива (калімагнезії) у польових умовах Харківщини. А Калуський міський голова Андрій Найда мав можливість побачити якість та кількість урожаю картоплі, огірків та томатів і навіть спробувати їх на смак. Голова правління ГС “Прикарпатський промисловий кластер” Наталія Захарова була вражена асортиментом томатів та їх цікавим смаком і гігантським ростом.

Попередні результати досліджень ефективності калімагнезії в тепличних умовах та у відкритому ґрунті підтверджують, що наші добрива найкращі. А результати обговорення учасників зводяться до очевидного: Україні вкрай необхідне виробництво власних калійно-магнієвих добрив сульфатного типу з полімінеральної руди Прикарпаття.