В квітні-травні 2021 року фахівці ДУ «НІОХІМ» взяли участь у тренінгу з оцінки Індустріальних парків в Україні, що був організований Організацією Об’єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO) в рамках програми ресурсоефективного і чистого виробництва (РЕЧВ), а також програми з розвитку екоіндустріальних парків (GEIPP), що реалізуються UNIDO в Україні.
Дані програми UNIDO націлені на інтеграцію РЕЧВ та індустріального симбіозу в роботу індустріальних парків України, з метою поліпшення їх економічних, екологічних та соціальних показників, що сприятиме наближенню індустріальних парків (ІП) до вимог екоіндустріальних парків (ЕІП), а також забезпечення законодавчої підтримки розвитку ЕІП в Україні. Трансформація ІП у ЕІП дозволить підприємствам-резидентам парку зменшити витрати на виробництво, підвищити прибутковість бізнесу і його інвестиційну привабливість, підвищити продуктивність праці, знизити негативний вплив на довкілля та буде сприяти розвитку соціально-відповідального бізнесу.
Для фахівців НІОХІМу, який з 2016 р. фактично є керуючою компанією Індустріального парку Донське, участь в даному тренінгу мала в т.ч. і великий практичний інтерес, пов’язаний з діяльністю і подальшим розвитком нашої виробничої філії. Крім того, окрім освоєння нових знань, методик та інструментів від фахівців UNIDO, ми отримали можливість обмінятись практичним досвідом з іншими представниками українських ІП, а також поділитись з європейськими колегами специфікою і нюансами вітчизняних практик функціонування ВП.
ДУ «НІОХІМ» планує і далі працювати в напрямку оцінки та розвитку ІП з метою майбутньої трансформації парків в ЕІП. За результатами тренінгу, ми звернулись в UNIDO для включення наших експертів до переліку акредитованих фахівців-оцінювачів з метою спільної реалізації проектів РЕЧВ і GEIPP в Україні. Крім того, наші фахівці візьмуть участь у тренінгу UNIDO з підготовки політики екоіндустріальних парків, який відбудеться 08-09.07.2021 р.